poniedziałek, 11 marca 2019

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym to potrawa, która kojarzy mi się z latem. Na szczęście świeży koperek możemy kupić właściwie o każdej porze roku i cieszyć się jego aromatycznym smakiem. Pulpeciki są bardzo miękkie i delikatne. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami.



Składniki:
Pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowa łopatka)
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól 
  • mielony pieprz
Sos:
  • 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • 0,5 szklanki kremówki 30%
  • łyżka mąki  pszennej
  • pęczek kopru
  • sól
  • mielony pieprz

Wykonanie:
1. Cebulę drobno szatkuję i dodaję do mięsa mielonego wraz z jakiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Z mięsa foruję niewielkie pulpety.

2. W garnku gotuję bulion i wrzucam do niego pulpeciki. Podgotowane pulpety wyciągam na talerz, a bulion ściągam z pieca.

3. Koperek myje i szatkuję. Do śmietany dodaję szczyptę soli i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie do śmietany wlewam trochę gorącego bulionu i mieszam. Następnie wlewam całość do pozostałego bulionu.

4. Sos gotuję, aż zgęstnieje. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku i dodaję koperek. Następnie wrzucam pulpeciki, jeszcze chwilkę gotuję i gotowe.


Spróbuj też pulpecików w sosie pomidorowym!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz