Składniki:
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowa łopatka)
- cebula
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- mielony pieprz
- 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
- 0,5 szklanki kremówki 30%
- łyżka mąki pszennej
- pęczek kopru
- sól
- mielony pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę drobno szatkuję i dodaję do mięsa mielonego wraz z jakiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Z mięsa foruję niewielkie pulpety.
2. W garnku gotuję bulion i wrzucam do niego pulpeciki. Podgotowane pulpety wyciągam na talerz, a bulion ściągam z pieca.
3. Koperek myje i szatkuję. Do śmietany dodaję szczyptę soli i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie do śmietany wlewam trochę gorącego bulionu i mieszam. Następnie wlewam całość do pozostałego bulionu.
4. Sos gotuję, aż zgęstnieje. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku i dodaję koperek. Następnie wrzucam pulpeciki, jeszcze chwilkę gotuję i gotowe.
Spróbuj też pulpecików w sosie pomidorowym!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz