wtorek, 12 marca 2019

Ciasto ucierane z malinami, borówkami i kruszonką

Zdarza się, że i zimą mamy ochotę na letnie przysmaki. Na tę okazję jeszcze latem zamroziłam troszkę letnich owoców, dzięki czemu mogłam upiec ten smakołyk. Zdecydowałam się połączyć je z ciastem ucieranym.

Niekwestionowaną zalety ciasta ucieranego, oczywiście poza niebiańskim smakiem, to szybkość wykonania i niewielka ilość naczyń, które po jego zrobieniu należy umyć. Najlepiej jeśli ciasto przygotujesz ze składników w temperaturze pokojowej, więc jeśli planujesz jego wykonanie wyjmij trochę wcześniej z lodówki jaja i masło. Owoców wcześniej nie rozmrażałam. 





Składniki:

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 300 g malin
  • 200 g borówek

Kruszonka:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 80 g cukru


Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie, wciąż miksując, dodaję szczyptę soli i wbijam po jednym jajku.


2. Obie mąki przesiewam do miski i łączę razem z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodaję za pomocą łyżki w czasie miksowania ciasta. Gotowe ciasto przelewam do wysmarowanej masłem formy. Na cieście układam owoce.


3. Teraz zabieram się za kruszonkę. Do miski po cieście (nie usuwam resztek ciasta) wsypuję mąkę i cukier oraz pocięte masło. Całość szybo zagniatam, zbierając przy okazji resztki ciasta. Kruszonkę rozsypuję po powierzchni ciasta.


4. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).




Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz