Niekwestionowaną zalety ciasta ucieranego, oczywiście poza niebiańskim smakiem, to szybkość wykonania i niewielka ilość naczyń, które po jego zrobieniu należy umyć. Najlepiej jeśli ciasto przygotujesz ze składników w temperaturze pokojowej, więc jeśli planujesz jego wykonanie wyjmij trochę wcześniej z lodówki jaja i masło. Owoców wcześniej nie rozmrażałam.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 4 jaja
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300 g malin
- 200 g borówek
Kruszonka:
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru
Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie, wciąż miksując, dodaję szczyptę soli i wbijam po jednym jajku.
2. Obie mąki przesiewam do miski i łączę razem z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodaję za pomocą łyżki w czasie miksowania ciasta. Gotowe ciasto przelewam do wysmarowanej masłem formy. Na cieście układam owoce.
3. Teraz zabieram się za kruszonkę. Do miski po cieście (nie usuwam resztek ciasta) wsypuję mąkę i cukier oraz pocięte masło. Całość szybo zagniatam, zbierając przy okazji resztki ciasta. Kruszonkę rozsypuję po powierzchni ciasta.
4. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz