niedziela, 23 października 2016

Ciasto mleczna kanapka bez mleka w proszku

Któż z nas nie lubi ciast przekładanych. No dobra... pewnie ktoś taki się znajdzie, ale zapewne nie w moim najbliższym otoczeniu :) Ciasto swym wyglądem przypomina mleczną kanapkę, ale z powodu braku mleka w proszku i braku większego przekonania do tego produktu (choć nie mówię, że nigdy się nie przekonam) przepis trochę zmodyfikowałam. Produkt końcowy został w domu pochwalony nawet przez tych wybredniaków, zatem mogę śmiało polecić.








Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Krem:
  • 2 opakowania budyniu bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 0,5 kostki miękkiego masła

Polewa kakaowa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody





Wykonanie
1. Ciasto:
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i dodaję do białek. Następnie dodaję mąkę,  proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą łączę. Masę przelewam do wyłożonej papierem blachy i piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C. 

2. Krem: 
W szklance mleka rozpuszczam dwa opakowania budyniu, pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i energicznie mieszam do czasu, aż zgęstnieje. Budyń studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję po łyżce ostudzonego budyniu. Całość dokładnie miksuję. Jeśli pojawią się grudki, dolewam stopniowo mleko i ubijam.


3. Polewa kakaowa: Kakao i cukier wsypuję do garnka. Dodaję wodę i gotuję do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszam. W powstałej masie roztapiam masło. Gdy masło się rozpuści, gotuję wszystko jeszcze ok. 3 minut oczywiście cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Polewę studzę.


4. Wystudzony biszkopt przecinam wzdłuż na dwie części. Na spodnim blacie rozsmarowuję warstwę kremu, którą przykrywam kolejną warstwą ciasta. Wierzch smaruję polewą czekoladową. Wkładam do lodówki na około godzinę.




3 komentarze:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaki rozmiar blachy są te proporcje? :-)

    OdpowiedzUsuń