Składniki:
Zaczyn:
- szklanka mleka
- 30 g drożdży
- łyżka cukru
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła (ok. 100 g)
- wcześniej przygotowany zaczyn
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
Dodatkowo:
- słoik śliwek w kompocie
Wykonanie:
1. Zaczynam od zaczynu. Do rondelka wlewam mleko i wsypuję cukier. Całość podgrzewam na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszam, żeby cukier dokładnie się rozpuścił. Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże i mieszam. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
2. Gdy zaczyn lekko wyrośnie zabieram się za ciasto. Mąkę przesiewam do miski. Jajka ubijam z cukrem na jednolitą masę. Masło roztapiam w rondelku. Do mąki dodaję jajka z cukrem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiam. Gdy będzie już gładkie i jednolite, stopniowo dodaję roztopione masło.
Wyrabiam, aż tłuszcz dokładnie się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczka i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładam na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm. Śliwki odsączam i wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą masło, mąkę i cukier. Kruszonkę wysypuję na wierzchnią warstwę placka. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15-20 minut, w tym czasie ciasto jeszcze troszkę wyrośnie.
4. Piekę w 180 st. C przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz