W swojej codziennej kuchni często korzystam z mrożonych owoców i warzyw. Po pierwsze, mrożone owoce i warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych. Po drugie, zachowują swój piękny kolor. Po trzecie, dania z nimi są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- piersi z kurczaka
- mieszanka chińska Hortex
- pieprz cytrynowy
- sól
- kurkuma
- ostra papryka w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- szklanka wody
- łyżka mąki pszennej
- olej do woka lub rzepakowy
- ryż
Wykonanie:
1. Kurczaka tnę w paski, a następnie przyprawiam pieprzem cytrynowym, kurkumą, solą i ostrą papryką. Wkładam do lodówki na godzinę.
2. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kurczaka ze wszystkich stron, na koniec wlewam 2 łyżki sosu sojowego Dodaję mieszankę chińską. Całość dokładnie mieszam i smażę około 10 minut. Zalewam szklanką wody z rozpuszczoną łyżką mąki. Podgotowuję ok. 5 minut.
3. Podaję z ryżem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz