Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- opakowanie drożdży instant
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Dodatkowo:
- jajko
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, cukier, drożdże i ziarna. Składniki dokładnie ze sobą łączę.
2. Mleko z olejem podgrzewam w garnku i dodaję do sypkich składników. Ciasto dokładnie zagniatam i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie ponownie je zagniatam i formuję bochenek. Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
3. Bochenek nacinam ostrym nożykiem, a następnie smaruję jego powierzchnię rozbełtanym jajkiem. Piekę 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz