czwartek, 21 marca 2019

Krucha mini tarta z jabłkami i bezą

Uwielbiam ciasta z jabłkami, szczególnie z dodatkiem cynamonu. Żeby nie popaść w rutynę, staram się za każdym razem przygotowywać je troszkę inaczej. Ostatnio była krucha tarta. Tym razem postawiłam na kruche ciasto i chrupiącą bezę. Nie ukrywam, że ciasto wyszło zabójczo słodkie, czyli tak jak lubię. Z przepisu przygotowałam sześć tart o średnicy 12 cm. 




Składniki:
Kruchy spód:
  • szklanka mąki krupczatki
  • 0, 5 szklanki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • prażone jabłka z cynamonem

Beza:
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 30-40 minut.

2. Schłodzonym ciastem wylepiam brzegi i dno każdej foremki. Podpiekam ciasto w 180 stopniach C przez około 8 minut. W tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubija na sztywną pianę. Do wciąż ubijanych białek dodaję stopniowo cukier i mąkę.

3. Na podpieczonych spodach układam jabłka, a na nich bezę. Piekę około 20-30 minut w 180 stopniach C.



2 komentarze: