Składniki:
Kruchy spód:
- szklanka mąki krupczatki
- 0, 5 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie:
- prażone jabłka z cynamonem
Beza:
- 3 białka
- szklanka cukru
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 30-40 minut.
2. Schłodzonym ciastem wylepiam brzegi i dno każdej foremki. Podpiekam ciasto w 180 stopniach C przez około 8 minut. W tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubija na sztywną pianę. Do wciąż ubijanych białek dodaję stopniowo cukier i mąkę.
3. Na podpieczonych spodach układam jabłka, a na nich bezę. Piekę około 20-30 minut w 180 stopniach C.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńI to jeszcze jakie...
Usuń