Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej chlebowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 25 g drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 5 łyżek sezamu
- 3 łyżki nasion słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Wykonanie:
1. W szklance cieplej wody rozpuszczam łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Pozostawiam w ciepłym miejscu, a w tym czasie wszystkie sypkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam.
2. Do sypkich składników wlewam zaczyn, pozostałą wodę, 4 łyżki oleju i dokładnie zagniatam. Ciasto będzie miało błotnistą konsystencję.
3. Ciasto wkładam do dwóch wyłożonych papierem keksówek (jeśli wolisz wyższy chleb, włóż do jednej). Pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekę około 40 minut w 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz