środa, 20 marca 2019

Chleb pszenno-żytni z otrębami i nasionami

Dzisiaj kolejny domowy chleb. Tym razem na drożdżach w kostce. Była to pełna improwizacja, a wyszła cudo. Pięknie wyrośnięty, napakowany ziarnami i otrębami, a tym samym zdrowy dla naszego układu pokarmowego.





Składniki:
  • 2 szklanki mąki żytniej chlebowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 25 g drożdży 
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 5 łyżek sezamu
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru


Wykonanie:
1. W szklance cieplej wody rozpuszczam łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Pozostawiam w ciepłym miejscu, a w tym czasie wszystkie sypkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam.

2. Do sypkich składników wlewam zaczyn, pozostałą wodę, 4 łyżki oleju i dokładnie zagniatam. Ciasto będzie miało błotnistą konsystencję. 

3.  Ciasto wkładam do dwóch wyłożonych papierem keksówek (jeśli wolisz wyższy chleb, włóż do jednej). Pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekę około 40 minut w 200 stopniach C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz