Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- szklanka maślanki
- 0,5 szklanki otrębów
- 2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka soli
- łyżeczka drożdży w proszku
Dodatkowo:
- ciepła woda
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki wsypuję do miski, dodaję do nich ciepłą maślankę i olej. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest za suche, stopniowo dodaję po odrobinie ciepłej wody. Z ciasta formuję bochenek, przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
2. Wyrośnięty chlebek piekę ok. 35 minut w 200 stopniach C. Około 10 minut przed końcem pieczenia, wierzch chleba smaruję wodą. Studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz