poniedziałek, 25 marca 2019

Chleb pszenno-żytni na maślance z otrębami i kurkumą

Tym razem kompletna chlebowa improwizacja. Będąc na fali chlebów na maślance, postanowiłam dodać kilka składników od siebie. Pomieszałam mąkę żytnią z pszenną, dodałam trochę płatków owsianych, żeby było więcej błonnika i kurkumę, dla koloru i dla zdrowia. Ostatecznie otrzymałam ładny, smaczny i zdrowy chleb.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki otrębów 
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka drożdży w proszku

Dodatkowo:
  • ciepła woda

Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki wsypuję do miski, dodaję do nich ciepłą maślankę i olej. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest za suche, stopniowo dodaję po odrobinie ciepłej wody. Z ciasta formuję bochenek, przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

2.  Wyrośnięty chlebek piekę ok. 35 minut w 200 stopniach C. Około 10 minut przed końcem pieczenia, wierzch chleba smaruję wodą. Studzę na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz