niedziela, 1 września 2019

Chleb orkiszowy na drożdżach instant

Jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, a do tego pięknie wyrasta. Najważniejsze jest jednak to, że świetnie smakuje.



Wykonanie:

  • 500 g mąki orkiszowej do wypieku chleba
  • 400 ml ciepłej wody + 3 łyżki
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka miodu


Dodatkowo:

  • olej do wysmarowania formy



Wykonanie:
1. W kubku łączę ze sobą 3 łyki ciepłej wody, miód i drożdże instant. Pozostawiam w ciepłym miejscu.

2. W misce mieszam mąkę i sól. Dodaję zaczyn i wodę. Całość dokładnie mieszam. Powstanie dość rzadkie ciasto. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przelewam do wysmarowanej olejem formy. Pozostawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, piekę około 40 minut w 180 stopniach C. Gorący chleb wyciągam z formy, studzę na kratce lub desce. 


2 komentarze:

  1. Jakie ustawienie piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra - dół, bez termoobiegu. Jeśli chleb zacznie zbyt szybko się przypiekać, wtedy w czasie pieczenia zmień na sam dół.

      Usuń