Wykonanie:
- 500 g mąki orkiszowej do wypieku chleba
- 400 ml ciepłej wody + 3 łyżki
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. W kubku łączę ze sobą 3 łyki ciepłej wody, miód i drożdże instant. Pozostawiam w ciepłym miejscu.
2. W misce mieszam mąkę i sól. Dodaję zaczyn i wodę. Całość dokładnie mieszam. Powstanie dość rzadkie ciasto. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przelewam do wysmarowanej olejem formy. Pozostawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, piekę około 40 minut w 180 stopniach C. Gorący chleb wyciągam z formy, studzę na kratce lub desce.
Jakie ustawienie piekarnika?
OdpowiedzUsuńGóra - dół, bez termoobiegu. Jeśli chleb zacznie zbyt szybko się przypiekać, wtedy w czasie pieczenia zmień na sam dół.
Usuń