środa, 31 lipca 2019

Puree z cukinii

Ponieważ cukinii u mnie w tym roku pod dostatkiem, pojawia się ona na moim talerzu kilka razy w tygodniu. Żeby mi nie obrzydła, staram się przygotowywać ją za każdym razem nieco inaczej. Tym razem postawiłam na puree z cukinii z dodatkiem aromatycznej szałwii. Myślę, że jest to świetny zamiennik ziemniaków. 







Składniki:

  • średniej wielkości cukinia
  • 2-3 gałązki szałwii
  • odrobina wody
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy


Wykonanie:
1. Cukinię myję, obieram, pozbywam się nasion, a następnie szatkuję. Z gałązek szałwii obieram liście i tnę je na drobne kawałki. 

2. Na dno garnka wlewam odrobinę wody i podgrzewam. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam cukinię i szałwię. Solę, a następnie duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut. Jeśli dnie zaczyna się przypalać, dodaję jeszcze trochę wody.

3. Gdy cukinia zmięknie, odparowuję nadmiar wody i dodaję masło. Całość zgniatam i przyprawiam pieprzem cytrynowym, a jeśli jest to konieczne dodaję jeszcze nieco soli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz