piątek, 12 lipca 2019

Młody bób z cebulką i masłem

Bób w ostatnich latach zyskał na popularności. Można go jeść w najróżniejszy sposób. Warzywo to jest bogate w białko i błonnik, przez co szybko nas nasyci. Dodatkowo jest źródłem witamin i minerałów. Najzdrowszy jest ten ze skórką, ale nie każdemu ona odpowiada. Jeśli nie lubisz bobowej skórki, zdejmij ją zaraz po obgotowaniu, gdy nasiona są jeszcze ciepłe. 




Składniki:

  • 500 g młodego bobu
  • woda
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • cebula



Wykonanie:
1. Bób płuczę zimną wodą i wrzucam do rondla. Zalewam wodą (szklanka wody na szklankę bobu), dodaję cukier i sól, a następnie gotuję. Gotuję go na półtwardo lub jak wolisz inaczej to nazwać, powinien być "al dente". Czas gotowania zależy od bobu, młody może być gotowy po kilkunastu minutach, starszy nawet po 40. Najlepiej sprawdzać go co jakiś czas. Gotowy bób odcedzam.

2. Jeśli nie lubisz skórki, obierasz ją gdy nasiona będą jeszcze ciepłe. jeśli skórka Ci odpowiada, od razu przechodzisz do punktu 3. 

3. Cebulę obieram i szatkuję. Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucam bób. Obsmażam kilka minut i gotowe. 






1 komentarz: