sobota, 6 lipca 2019

Tradycyjny biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką

Powoli żegnamy się z truskawkami. Korzystając z tego, że są jeszcze dostępne, przygotowałam popularny i niezwykle smaczny biszkopt z kremem i truskawkami. 




Składniki:
Biszkopt:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Krem:
  • 2 opakowania budyniu bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 0,5 kostki miękkiego masła

Dodatkowo:

  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 0,5 szklanki mocnej herbaty


Wykonanie:
1. Najpierw zabieram się za przygotowanie galaretki i budyniu. Galaretkę rozpuszczam w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiam do ostygnięcia i częściowego stężenia. W szklance mleka rozpuszczam dwa opakowania budyniu, pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i energicznie mieszam do czasu aż zgęstnieje. Budyń studzę. 

2. Biszkopt. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka z solą na sztywną pianę. Następnie łączę żółtka z białkami i wciąż miksując dodaję stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekę w 180 stopniach C przez około pół godziny, do suchego patyczka. 

3. Gdy budyń wystygnie, przygotowuję krem.  Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy dodaję partiami budyń i miksuję. Gotowy krem wkładam do lodówki. 

4. Wystudzony biszkopt nasączam gorzką herbatą. Na biszkopcie układam krem, a następnie przecięte na pół truskawki. Na końcu wykładam galaretkę, najlepiej gdy będzie już lekko gęsta. Ciasto wkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz