Składniki:
Biszkopt:
- 8 jaj
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 2 opakowania budyniu bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 4-5 łyżeczek cukru
- 0,5 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
- ok. 0,5 kg truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 0,5 szklanki mocnej herbaty
Wykonanie:
1. Najpierw zabieram się za przygotowanie galaretki i budyniu. Galaretkę rozpuszczam w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiam do ostygnięcia i częściowego stężenia. W szklance mleka rozpuszczam dwa opakowania budyniu, pozostałe mleko zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i energicznie mieszam do czasu aż zgęstnieje. Budyń studzę.
2. Biszkopt. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka z solą na sztywną pianę. Następnie łączę żółtka z białkami i wciąż miksując dodaję stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekę w 180 stopniach C przez około pół godziny, do suchego patyczka.
3. Gdy budyń wystygnie, przygotowuję krem. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy dodaję partiami budyń i miksuję. Gotowy krem wkładam do lodówki.
4. Wystudzony biszkopt nasączam gorzką herbatą. Na biszkopcie układam krem, a następnie przecięte na pół truskawki. Na końcu wykładam galaretkę, najlepiej gdy będzie już lekko gęsta. Ciasto wkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz