środa, 31 lipca 2019

Zupa z kukurydzy i cukinii

Delikatna, letnia zupa krem, którą zrobisz z kilku składników. Mimo, że znajduje się w niej spora ilość cukinii, a także ziemniaki i cebula, to najwyraźniej wyczuwalny jest smak kukurydzy. Zupka ma też przyjemny żółty kolor, który zawdzięcza nie tylko kukurydzy, ale również kurkumie. 
Podaję ją z gęstą śmietaną i natką pietruszki. 




Składniki:

  • średniej wielkości cukinia
  • duża puszka kukurydzy
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz mielony do smaku


Wykonanie:
1. Warzywa myję, obieram i szatkuję. 

2. W garnku rozpuszczam masło, wrzucam pokrojone warzywa i sól. Podsmażam przez kilkanaście minut. 

3. Następnie dodaję wodę i kukurydzę i gotuje około 20 minut. Przyprawiam i gotuje jeszcze kilka minut. Pozostawiam do lekkiego przestudzenia, blenduję  i gotowe. 


4 komentarze:

  1. zupa w kolorze słońca! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja na zupę krem. Uwielbiam cukinie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam kiedys zupe z kukurydzy, jest pyszna. Z dodatkiem cukinii pewnie tez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia świetnie ją zagęszcza. Dominuje smak kukurydzy, więc jeśli lubisz ten smak, będziesz z tego przepisu zadowolona.

      Usuń