Latem staram się wykorzystywać w kuchni owoce krajowe, chociażby takie jak agrest. Dzisiaj przedstawiam przepis na placek drożdżowy z tymi wyśmienitymi owocami. Drożdżowiec jest ciastem, które z powodzeniem można zabrać w letnią podróż. Jego zaletą jet to, że nie rozpłynie się w czasie upałów, a i lekko czerstwy, przynajmniej moim zdaniem, smakuje wyśmienicie.
Składniki - ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 30 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli.
Dodatkowo: ok. 0,5 kg agrestu.
Składniki - kruszonka:
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Wykonanie:
Składniki - ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 30 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli.
Dodatkowo: ok. 0,5 kg agrestu.
Składniki - kruszonka:
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Wykonanie:
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam mleko. Do ciepłego mleka dodaję łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciemna ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Resztę mąki przesiewam do miski i dodaję pozostały cukier, szczyptę soli oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Następnie dodaję jaja i znów wszystko dokładnie ucieram.
4. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe masło wlewam do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie obsypuję mąką i przykrywam
bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiam do
wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość. Zazwyczaj wystarcza ok. 30 minut.
5.
Wyrośnięte ciasto znów zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem
blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie
nakłuwam ciasto widelcem. Na cieście układam umyty i pozbawiony szypułek agrest.
6. Ciasto posypujemy kruszonką. Kruszonkę przygotowuję w następujący sposób: masło tnę nożem na drobne kawałki, do miski wrzucam mąkę, posiekane masło, cukier i cukier wanilinowy, a następnie lekko zagniatam.
7. Piekę w temperaturze 190 st. C przez około 30 minut -40 minut.
Ale fajne ciasteczko, moja babcia zawsze piekła bardzo podobne :P
OdpowiedzUsuńTo musisz je koniecznie upiec :)
UsuńMega ciasto na lato, jeszcze z moim ulubionym agrestem! Pycha!
OdpowiedzUsuńOj jest mega i też uwielbiam agrest :)
Usuń