poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Placek drożdżowy z agrestem i kruszonką

Latem staram się wykorzystywać w kuchni owoce krajowe, chociażby takie jak agrest. Dzisiaj przedstawiam przepis na placek drożdżowy z tymi wyśmienitymi owocami. Drożdżowiec jest ciastem, które z powodzeniem można zabrać w letnią podróż. Jego zaletą jet to, że nie rozpłynie się w czasie upałów, a i lekko czerstwy, przynajmniej moim zdaniem, smakuje wyśmienicie.




Składniki - ciasto:
-  3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 30 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli.

Dodatkowo: ok. 0,5 kg agrestu.


Składniki - kruszonka: 
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego.

Wykonanie: 
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam mleko. Do ciepłego mleka dodaję łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciemna ok. 15 minut w ciepłym miejscu.

2. Resztę mąki przesiewam do miski i dodaję pozostały cukier, szczyptę soli oraz  wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Następnie dodaję jaja i znów wszystko dokładnie ucieram.

4. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe masło wlewam do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie obsypuję mąką i przykrywam bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość. Zazwyczaj wystarcza ok. 30 minut.
5. Wyrośnięte ciasto znów zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie nakłuwam ciasto widelcem. Na cieście układam umyty i pozbawiony szypułek agrest.

6. Ciasto posypujemy kruszonką. Kruszonkę przygotowuję w następujący sposób: masło tnę nożem na drobne kawałki, do miski wrzucam mąkę, posiekane masło, cukier i cukier wanilinowy, a następnie lekko zagniatam.

7. Piekę w temperaturze 190 st. C przez około 30 minut -40 minut.





4 komentarze:

  1. Ale fajne ciasteczko, moja babcia zawsze piekła bardzo podobne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega ciasto na lato, jeszcze z moim ulubionym agrestem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń