wtorek, 29 sierpnia 2017

Słoneczny placek z ciasta francuskiego z pasztetem Profi i żurawiną

Chociaż lato potrwa jeszcze kilka tygodni, wakacyjny czas pomalutku dobiega końca. Ponieważ pogoda dopisała, postanowiliśmy wykorzystać ostatnie wakacyjne chwile przy wspólnym posiłku, którym raczyliśmy się piknikując na naszym balkonie, wśród szumu liści i śpiewu ptaków. Oczywiście kształt naszego dania ściśle nawiązywał do tej radosnej pory i nie mógł przypominać niczego innego jak właśnie pięknego, wakacyjnego słońca. Placki zazwyczaj kojarzą się nam z czymś słodkim, często podawanym do kawy. My tym razem wybraliśmy wersję wytrawną z  Pasztetem Dworskim marki Profi (www.profi.com.pl) i suszoną żurawiną. Placuszki je się w bardzo wygodny sposób, wystarczy, że urwiesz jeden z promieni naszego "złocistego słoneczka". Możesz je zjeść od razu lub zanurzyć w smakowitej konfiturze z żurawiny.




Składniki:
- 2 duże płaty gotowego ciasta francuskiego,
- 1-2 słoiczki Pasztetu Dworskiego Profi z kaczką,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
- 1 jajko.

Dodatkowo: słoiczek konfitury z żurawiny.

Wykonanie:
 1. Każdy płat rozkładam na papierze do pieczenia. Następnie z każdego z nich wycinam koła, tak żeby były identycznej wielkości. Ja osobiście pomagam sobie przy tym tortownicą. 

 2. Na jednym z takich kół rozsmarowuję pasztet. Ilość zależy od grubości nakładanej warstwy.  Zależy to od Waszych upodobań. Żurawinę przelewam wrzątkiem i szatkuję. Następnie posypuję nią pasztet. 

3. Następnie układam drugą warstwę ciasta francuskiego, tak żeby obie warstwy idealnie do siebie pasowały. Na środku odciskam szklanką małe koło (będzie to środek słońca), a następnie tnę ciasto nożem wokół tworząc promienie. Każdy promień skręcam 2 razy. Następnie wierzch ciasta smaruję rozmąconym jajkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę ok. 25-30 minut.




zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Nie będe owijała w bawełne, ten placek bardzo mnie urzekł! Super smakuję

    OdpowiedzUsuń