piątek, 18 sierpnia 2017

Zupa krem z patisonów

Dzisiaj na obiad przygotowałam zupę krem z patisonów. Zupa ma lekko słodki smak i jest bardzo delikatna. Możesz ją podać z gęstym jogurtem, grzankami lub pietruszką.



Składniki:
- 4 patisony,
- 2 -3 marchewki,
- dwie średnie cebule,
- 2 łyżki masła,
- 3 szklanki wody,
- łyżeczka kurkumy,
- pieprz i sól do smaku (ja dodałam ok. łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu).

Wykonanie:
1. Warzywa dokładnie myję, marchew i cebulę obieram. Marchewkę tnę w plastry, a cebulę siekam, warzywa wrzucam do garnka. Patisony kroję na pół i za pomocą łyżki wyciągam pestki (które wyrzucam). Następnie łyżką wydrążam miąższ, który przekładam do garnka z cebulą i marchewką.

2. Do warzyw dodaję masło i pół szklanki wody. Całość podgotowuję kilkanaście minut. Następnie dodaję resztę wody i przyprawy. Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Na koniec warzywa rozdrabniam za pomocą blendera.  




4 komentarze: