Marynowane patisony mogą być dodatkiem do sałatek, czy kanapek. Mogą również same w sobie stanowić ciekawą przekąskę. Do marynaty używamy młode, niewielkie patisony o średnicy kilku centymetrów. Taką samą zalewę możesz wykorzystać do przygotowania ogórków kanapkowych.
Składniki:
- młode patisony.
Zalewa:
- 1,5 l wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- szklanka cukru,
- 7 łyżeczek soli,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy,
- płaska łyżeczka ziaren pieprzu.
Wykonanie:
1. Do wyparzonych słoików wkładam umyte patisony. Do garnka wlewam wodę i ocet. Następnie dodaję sól, cukier i wszystkie przyprawy. Mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia.
2. Gorącą marynatę przelewam do słoików, które szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Jeśli, któryś ze słoików się nie zamknie, słoik zagotowuje w garnku z wodą. Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz