Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe, ale w wersji kanapkowej. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w jednym z marketów. Muszę przyznać, że ten sposób przechowywania ogórków jest bardzo praktyczny. Gdy robisz kanapki możesz wyciągnąć odpowiednią ilość plastrów bez konieczności cięcia ogórków, z których wypływało mnóstwo "soków". Podobną zalewę wykorzystałam w przypadku patisonów.
Zalewa:
- ogórki gruntowe
- 1,5 l wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 5 łyżek cukru,
- 7 łyżeczek soli,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy,
- płaska łyżeczka ziaren pieprzu.
Wykonanie:
1. Słoiki dokładnie wyparzam. Ogórki myję i tnę w podłużne plastry, a następnie umieszczam je w słoikach.
2. ZALEWA: Do garnka wlewam wodę i ocet. Do płynnych składników dodaję sól, cukier i przyprawy. Mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia.
2. ZALEWA: Do garnka wlewam wodę i ocet. Do płynnych składników dodaję sól, cukier i przyprawy. Mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia.
3.
Gorącą marynatę przelewam do słoików, ta aby do każdego z nich "wpadły" również przyprawy. Słoiki dokładnie zakręcam i
odwracam do góry dnem. Jeśli, któryś się nie zamknie, zagotowuje go w garnku z wodą.
Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.
Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz