Składniki:
- średniej wielkości cukinia
- 2-3 gałązki szałwii
- odrobina wody
- łyżka masła
- sól
- pieprz cytrynowy
Wykonanie:
1. Cukinię myję, obieram, pozbywam się nasion, a następnie szatkuję. Z gałązek szałwii obieram liście i tnę je na drobne kawałki.
2. Na dno garnka wlewam odrobinę wody i podgrzewam. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam cukinię i szałwię. Solę, a następnie duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut. Jeśli dnie zaczyna się przypalać, dodaję jeszcze trochę wody.
3. Gdy cukinia zmięknie, odparowuję nadmiar wody i dodaję masło. Całość zgniatam i przyprawiam pieprzem cytrynowym, a jeśli jest to konieczne dodaję jeszcze nieco soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz