Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3-4 duże pomidory
- mała cebula
- olej rzepakowy
- pieprz cytrynowy
- słodka papryka
- kurkuma
- sól
- 0,5 szklanki wody
- 2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej
Wykonanie:
1. Piersi tnę w kostki. Polewam 2-3 łyżkami oleju i posypuję przyprawami (ja dodaję około łyżeczki: papryki, pieprzu cytrynowego i kurkumy oraz 2-3 szczypty soli). Olej z przyprawami dokładnie wcieram w kurczaka, wkładam pod przykryciem do lodówki, minimum na 30 minut.
2. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i tnę w kostkę. Cebulę obieram i drobno szatkuję.
3. Do dużego rondla wlewam olej. Na gorący tłuszcz wrzucam kawałki kurczaka. Całość podsmażam około 10 minut. Następnie dodaję cebulę i smażę około 5 minut. Na koniec wrzucam pomidory. Duszę pod przykryciem około 10 minut.
4. Mąkę łączę z zimną wodą, tak by nie powstały grudki. Płyn wlewam do rondla i mieszam z pozostałymi składnikami. Duszę kilka minut i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz