sobota, 23 marca 2019

Kurczak z mieszanką chińską i ryżem

Kurczak z mieszanką chińską Hortex to mój sprawdzony sposób na smaczny i szybki obiad. Tak przygotowany kurczak jest miękki, soczysty i aromatyczny, a warzywa i grzybki zawarte w mieszance, niezwykle chrupiące. Danie zawsze podaję z ryżem. 
W swojej codziennej kuchni często korzystam z mrożonych owoców i warzyw. Po pierwsze, mrożone owoce i warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych. Po drugie, zachowują swój piękny kolor. Po trzecie, dania z nimi są szybkie i łatwe w przygotowaniu.



Składniki:
  • piersi z kurczaka
  • mieszanka chińska Hortex
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • kurkuma
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szklanka wody
  • łyżka mąki pszennej
  • olej do woka lub rzepakowy
  • ryż


Wykonanie:
1. Kurczaka tnę w paski, a następnie przyprawiam pieprzem cytrynowym, kurkumą, solą i ostrą papryką. Wkładam do lodówki na godzinę.

2. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kurczaka ze wszystkich stron, na koniec wlewam 2 łyżki sosu sojowego Dodaję mieszankę chińską. Całość dokładnie mieszam i smażę około 10 minut. Zalewam szklanką wody z rozpuszczoną łyżką mąki. Podgotowuję ok. 5 minut. 

3. Podaję z ryżem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.






Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz