sobota, 30 marca 2019

Wiosenne ciasto z galaretką na szpinakowym biszkopcie

 Wraz z nastaniem wiosny na dworze robi się zielono. Zielono zrobiło się też w mojej kuchni za sprawą szpinakowego biszkoptu, który połączyłam z galaretką i śmietankową pianką. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Jeśli nie lubisz szpinaku, nie musisz się martwić, w tym cieście go nie poczujesz, a jedynym jego wspomnieniem będzie cudowny, soczyście zielony kolor. 
Składniki potrzebne do zrobienia ciasta znalazłam na http://www.limonkowy.com. Pozmieniałam troszeczkę proporcje i sposób wykonania.



Składniki:
Ciasto:
  • 125 g szpinaku baby
  • 0,5 szklanki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowo-galaretkowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • śmietana słodka 30% (duży kubek ok. 330 g)
 Do nasączenia biszkoptu:
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
1. Przygotowuje po jednej z galaretek z każdego koloru według przepisu na opakowaniu. Pozostawiam do stężenia. Gotowe galaretki tnę w kostki.

2. Szpinak myję, odsączam i rozdrabniam za pomocą blendera. Następnie dodaję sok  cytryny i olej. Dalej rozdrabniam, aż masa stanie się w miarę jednolita.

3. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, a żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do żółtkowej masy dodaję szpinak. Wszystko dokładnie miksuję. 

4. Mąkę przesiewam i łączę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie, wciąż miksując, dodaję porcjami do ciasta. Na samym końcu wlewam pianę z białek i jeszcze raz wszystko miksuję. 

5. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem blachę*. Piekę w 170 stopniach C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu pieca pozostawiam jeszcze w piekarniku.

* Jeśli chcesz wyższy biszkopt, wybierz blaszkę o średnicy ok. 24 cm. Mi zależało na nieco niższym cieście, dlatego użyłam znacznie większą blachę.  

6. Gdy ciasto ostygnie, a galaretka stężeje, zabieram się do przygotowania masy śmietanowej. W tym celu przygotowuję galaretkę truskawkową, ale do jej zrobienia używam połowę wody podanej na opakowaniu. Pozostawiam ją do ostygnięcia i częściowego stężenia. Gdy masa staje się galaretowata, ale wciąż płynna, zaczynam ubijać śmietanę. Ubitą śmietanę wciąż miksuję, dodając do niej półpłynną galaretkę. Do masy dodaję pocięte galaretki. Całość mieszam łyżką.

7. Z biszkoptu odcinam górną, przypieczoną warstwę i nasączam go wodą z cytryną. Na biszkopt wykładam masę śmietanową z galaretką i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.




1 komentarz: