środa, 27 marca 2019

Rogaliki śniadaniowe z makiem

Jeśli lubisz na śniadanie podgryzać rogale, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Proponowane rogaliki mają neutralny smak, dlatego będą pasowały zarówno do ogórka, szynki, jak i słodkiego dżemu. Chodź pięknie się prezentują, są proste i niedrogie w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobiłam 9 rogalików. Nie chciałam, żeby były zbyt duże, bo zależało mi, aby zmieściły się do śniadaniówek.




Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka mleka
  • opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:
  • jajko
  • mak
  • ciepła woda

Wykonanie:
1. Do miski wsypuję  wszystkie sypkie składniki. Mleko podgrzewam, gdy będzie ciepłe wlewam wraz z olejem do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaję stopniowo wodę. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.

2. Z wyrośniętego ciasta formuję 9 kulek. Każdą z nich zagniatam i rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na cienki podłużny placek. Każdy placek zwijam wzdłuż. Tak jak na poniższym zdjęciu. Rogi każdego z powstałych rulonów zaginam, aby powstały rogaliki.



3. Rogaliki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. Wyrośnięte smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach C.


4 komentarze: