środa, 13 marca 2019

Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Kolejny przepis na domowy chleb. Tym razem pszenny z siemieniem lnianym i sporą ilością ziaren słonecznika. Chleb ma piękną, rumianą i co najważniejsze, chrupiącą skórkę. Przepis należy do tych mało skomplikowanych. Ten chleb zawsze wychodzi.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • opakowanie drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Dodatkowo:
  • jajko 

Wykonanie: 
1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, cukier, drożdże i ziarna. Składniki dokładnie ze sobą łączę.

2. Mleko z olejem podgrzewam w garnku  i dodaję do sypkich składników. Ciasto dokładnie zagniatam i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie ponownie je zagniatam i formuję bochenek. Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.

3. Bochenek nacinam ostrym nożykiem, a następnie smaruję jego powierzchnię rozbełtanym jajkiem. Piekę 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz