poniedziałek, 11 marca 2019

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Jest chyba z tysiąc sposobów na przygotowanie dań z mięsa mielonego. Jednym z nich sąpulpeciki w sosie pomidorowym. Pulpeciki są miękkie, a sos aromatyczny. Przygotowuje się je dość szybko. Można je podać z ziemniakami, makaronem lub chlebem.





Składniki:
Pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowa łopatka)
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól 
  • pieprz
Sos:
  • 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki mąki
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  •  kilka listków świeżej bazylii lub pietruszki
  • sól
  • mielony pieprz
Wykonanie:
1. Mięso mielone łączę z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, jajem , pieprzem i solą. Formuję pulpeciki, które obgotowuję w bulionie, a następnie wyciągam na talerz.

2. Do bulionu dodaję przecier i przyprawiam do smaku mielonym pieprzem i solą. Bulion gotuję na małym ogniu.
Do szklanki z zimną wodą dodaję mąkę i dokładnie mieszam, tak żeby nie powstały grudki. Zawiesinę z mąki wlewam małym strumieniem do bulionu, jednocześnie mieszając. Na koniec siekam bazylię lub pietruszkę i wrzucam do sosu.

3. Pulpeciki wkładam do garnka z sosem i gotuję około 20 minut.





Spróbuj też pulpecików w sosie koperkowym!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz