Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- szklanka mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Farsz:
- 7 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- mleko
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam w rondelku. W ciepłym mleku rozpuszczam cukier i drożdże. Zaczyn pozostawiam na 15 minut. W tym czasie do miski przesiewam mąkę i dodaję sól. W małym rondelku rozpuszczam masło.
2. Do mąki dodaję zaczyn i masło. Wyrabiam około 10-15 minut. Powstaje plastyczne ciasto, które pozostawiam w misce przykrytej bawełnianą ściereczką na około 30-45 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 (jeśli lubisz większe buły) lub 12 części (jeśli lubisz nieco mniejsze bułeczki). Z każdej części formuję łódeczki z zagłębieniem. Pozostawiam pod przykryciem na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotowuję farsz i nagrzewam piekarnik do 180 stopni C.
4. Czosnek obieram i rozgniatam, łączę z suszonymi pomidorami i oliwą.
5. Powierzchnie bułek smaruję mlekiem, a d zagłębień wkładam farsz. Piekę 15 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz