sobota, 30 lipca 2016

Kompot ze śliwek "Renkloda"

Lato to także czas zapraw. Wielu z nas przygotowuje się na nadejście zimy "pakując" owoce i warzywa w słoiki. Jednym z takich owoców są śliwki "Renklody".



 


Wykonanie:
Śliwki myję i wkładam do słoików o pojemności 1l. Owocami wypełniam całe naczynie. Wsypuję 2 łyżki cukru i zalewam wodą, mniej więcej 2/3 słoika. Po napełnieniu słoika należy dobrze wytrzeć jego krawędzie np. bawełnianą ściereczką. Słoik zakręcam i zagotowuję w odpowiednio wysokim garnku. Słoików nie należy układać bezpośrednio na dnie garnka, mogą pękać. W moim domu używamy do tego celu specjalnej drewnianej deseczki  z dziurkami. Po zagotowaniu i przestygnięciu słoiki układam do góry dnem, a całkowicie wystudzone przenoszę do piwniczki.

PAMIĘTAJ: słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!

Owoce pestkowe powinno spożywać się w ciągu roku od momentu przygotowania zapraw!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz