piątek, 8 lipca 2016

Torcik śmietankowo-brzoskwiniowy z galaretką

Latem najchętniej zjadamy coś lekkiego i orzeźwiającego. W tym wypadku najlepsze wydają się galaretki i wszelkiego rodzaju owoce. Poniżej przedstawiam przepis na pyszny i lekki torcik z brzoskwiniami.






Składniki: 
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 duże jaja,
- 0,5 szklanki cukru.

Masa śmietanowa
- 250 ml słodkiej śmietany 30%,
- opakowanie galaretki brzoskwiniowej
-250 ml gorącej wody.

Dodatkowo:
-puszka brzoskwiń,
-opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
-250 ml gorącej wody.

Wykonanie:
1. Przed upieczeniem biszkoptu zabieram się do przygotowania galaretki. W tym celu rozpuszczam jedno opakowanie galaretki brzoskwiniowej w szklance gorącej wody. 

2. Biszkopt: W misce mieszam ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodaję po jednym żółtku. Następnie za pomocą łyżki, wciąż miksując,  stopniowo wsypuję mąkę. Masę  przelewam do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem formy. Piekę ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.  

3. Upieczony i wystudzony biszkopt nasączam zalewą, w której znajdowały się brzoskwinie - około 0,5 szklanki.

4. Śmietanę ubijam i łączę z tężejącą galaretką. Masę wylewam na biszkopt. Ciasto wkładam do lodówki na ok. godzinę.

5. W 250 ml gorącej wody rozpuszczam opakowanie galaretki, a brzoskwinie tnę w plastry.  Gdy masa śmietanowa już stężeje, wyciągam ciasto z lodówki i układam na jej powierzchni pocięte owoce.  Na brzoskwinie wylewam wystudzoną galaretkę. Ciasto wkładam do lodówki na około 2 godziny.

1 komentarz: