środa, 13 lipca 2016

Bułeczki z czarną porzeczką

Bułeczki z czarną porzeczką to moja propozycja na smaczny podwieczorek.  Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowym nadzieniem to połączenie idealne. Bułeczki można zamrażać, a gdy będziecie mieli ochotę, ciasto wkładacie do piekarnika i odgrzewacie. 


 
Składniki ciasto:- 0,5 szklanki cukru,
- 200 ml mleka  ,
- 0,5 kostki drożdży (ok. 50 g),
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 0,5 kostki masła,
- szczypta soli.
 Składniki nadzienie:
- 2 kubki porzeczek + 0,5-1 szklanki cukru.


Wykonanie:
1. W rondelku rozpuszczam masło i pozostawiam do ostudzenia. W osobnym garnuszku podgrzewam 200 ml mleka. Do mleka dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki mąki.

2. Do miski wsypuję pozostałe sypkie składniki: mąkę, cukier wanilinowy, sól. Następnie wlewam wyrośnięty zaczyn i mieszam. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką  i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

3. Do ciasta dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz 3 jaja. Ciasto dokładnie wyrabiam do momentu kiedy zacznie odchodzić od łyżki (lub ręki). Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, dodaję stopniowo mąkę. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

4. Na oprószonej mąką stolnicy formuję okrągłe, spłaszczone placuszki, a na ich środku układam porzeczki i cukier (ok. 2-3 łyżeczek). Następnie ciasto zlepiam i formuję bułeczki, które następnie przykrywam i zostawiam jeszcze 15 minut.

5. Piekę 30 minut w temperaturze 180 st. C.



...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz