Składniki ciasto:- 0,5 szklanki cukru,
- 200 ml mleka ,
- 0,5 kostki drożdży (ok. 50 g),
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 0,5 kostki masła,
- szczypta soli.
Składniki nadzienie:
- 2 kubki porzeczek + 0,5-1 szklanki cukru.
Wykonanie:
1. W rondelku rozpuszczam masło i pozostawiam do ostudzenia. W osobnym garnuszku podgrzewam 200 ml mleka. Do mleka dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki mąki.
2.
Do miski wsypuję pozostałe sypkie składniki: mąkę, cukier wanilinowy, sól. Następnie
wlewam wyrośnięty zaczyn i mieszam. Całość przykrywam bawełnianą
ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
3. Do ciasta dodaję roztopiony i przestudzony
tłuszcz oraz 3 jaja. Ciasto dokładnie wyrabiam do momentu
kiedy zacznie odchodzić od łyżki (lub ręki). Jeśli ciasto wydaje się
zbyt rzadkie, dodaję stopniowo mąkę. Całość przykrywam bawełnianą
ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie
podwoić swoją objętość.
4. Na oprószonej mąką stolnicy formuję okrągłe, spłaszczone placuszki, a na ich środku układam porzeczki i cukier (ok. 2-3 łyżeczek). Następnie ciasto zlepiam i formuję bułeczki, które następnie przykrywam i zostawiam jeszcze 15 minut.
5. Piekę 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz