czwartek, 7 lipca 2016

Babka z jagodami

Sezon na borówki rozpoczął się już jakiś czas temu.Korzystając z tych owoców postanowiłam upiec pyszną babkę. Do jego przygotowania możesz użyć owoce świeże lub mrożone.

 
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 4 jaja,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki mleka,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- kubek jagód,
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta.

Wykonanie: 
1. Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniuOdstawiam, żeby przestygło

2. Jaja ucieram z cukrem na puszystą masę,a następnie dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Wlewam przestudzone masło i ponownie miksuję.

3. Wciąż miksując, dodaję 3 łyżeczki oleju rzepakowego oraz 3 łyżeczki mleka. Dodaję jagody i mieszam całość za pomocą łyżki.

4. Ciasto wylewam do wysmarowanej masłem formy. Piekę ok 40 min. w 180 st. C. Upieczoną i ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.
 


1 komentarz: