Składniki:
- 500 g młodego bobu
- woda
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- cebula
Wykonanie:
1. Bób płuczę zimną wodą i wrzucam do rondla. Zalewam wodą (szklanka wody na szklankę bobu), dodaję cukier i sól, a następnie gotuję. Gotuję go na półtwardo lub jak wolisz inaczej to nazwać, powinien być "al dente". Czas gotowania zależy od bobu, młody może być gotowy po kilkunastu minutach, starszy nawet po 40. Najlepiej sprawdzać go co jakiś czas. Gotowy bób odcedzam.
2. Jeśli nie lubisz skórki, obierasz ją gdy nasiona będą jeszcze ciepłe. jeśli skórka Ci odpowiada, od razu przechodzisz do punktu 3.
3. Cebulę obieram i szatkuję. Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucam bób. Obsmażam kilka minut i gotowe.
Pyszna propozycja na bób :)
OdpowiedzUsuń