Zupa z cukinii wspaniale komponuje się z grzankami i gęstą śmietanką.
Składniki:
- średniej wielkości cukinia
- cebula
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wody ( 3 szklanki jeśli wolisz rzadszą zupę)
- łyżka masła
- płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta imbiru
Wykonanie:
1. Cebulę obieram i szatkuję, a następnie delikatnie podsmażam na maśle. Robię to w garnku, w którym przygotowuję zupę.
2. Cukinię myje, obieram ze skóry i pozbywam się pestek (w przypadku młodej cukinii nie jest to konieczne), a następnie tnę w około centymetrowe kostki. Ziemniaki również myję i obieram, a następnie kroję.
3. Ziemniaki i cukinię dodaję do cebuli i przez chwilę podsmażam. Następnie wlewam wodę i dodaję sól. Gotuję około 20 minut, po czym przyprawiam imbirem i pieprzem ziołowym. Gotuję kolejne 10 minut i ściągam z ognia. Gdy zupa lekko przestygnie, rozdrabniam jej składniki za pomocą blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz