środa, 24 lipca 2019

Zupa krem z cukinii

Cukinię możemy przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest delikatna, kremowa zupa. Dzięki przyprawą ma przyjemny, wyrazisty smak. Uwielbiam w niej również delikatną, zielonkawą barwę. 
Zupa z cukinii wspaniale komponuje się z grzankami i gęstą śmietanką. 




Składniki:

  • średniej wielkości cukinia
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki wody ( 3 szklanki jeśli wolisz rzadszą zupę)
  • łyżka masła
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta imbiru


Wykonanie:
1. Cebulę obieram i szatkuję, a następnie delikatnie podsmażam na maśle. Robię to w garnku, w którym przygotowuję zupę. 

2. Cukinię myje, obieram ze skóry i pozbywam się pestek (w przypadku młodej cukinii nie jest to konieczne), a następnie tnę w około centymetrowe kostki. Ziemniaki również myję i obieram, a następnie kroję. 

3. Ziemniaki i cukinię dodaję do cebuli i przez chwilę podsmażam. Następnie wlewam wodę i dodaję sól. Gotuję około 20 minut, po czym przyprawiam imbirem i pieprzem ziołowym. Gotuję kolejne 10 minut i ściągam z ognia. Gdy zupa lekko przestygnie, rozdrabniam jej składniki za pomocą blendera. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz