poniedziałek, 8 lipca 2019

Pieczone bakłażany

Warzywa to podstawowy składnik naszej codziennej diety. Staram się je zjadać w każdej możliwej chwili. Pieczone bakłażany można jeść o każdej porze dnia. Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do posiłku. 
Bakłażany zawsze piekę ze skórką. Jeśli skórka jest zbyt twarda, żeby ją zjeść, zdejmij ją dopiero po upieczeniu. 





Składniki:

  • bakłażan
  • 4- 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • sól




Wykonanie:
1. Bakłażana myję i tnę w plastry. Układam w żaroodpornym naczyniu i delikatnie solę.

2. Do szklanki wlewam olej i mieszam z bazylią, rozmarynem i pieprzem cytrynowym. Olejem z przyprawami polewam dokładnie wszystkie plasterki bakłażana. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz