Składniki:
- 300 g mąki kukurydzianej
- 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki mleka (lub wody)
- jajko
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam. Sypkie składniki umieszczam w misce i dokładnie je ze sobą mieszam, a następnie dodaję do nich ciepłe mleko i jajo. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Ciast będzie stosunkowo rozwodnione i mało zwarte.
2. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wlewam do formy, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40-45 minut.
3. Chleb piekę w 200 st. C przez około 35 minut. Chlebek wyciągam z blaszki dopiero po ostygnięciu, gorący jest łamliwy.
Chlebek mi wyszedł, fajny ale od mąki kukurydzianej jest taki delikatnie goryczkowy posmak. Lekki chlebek na śniadanie. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńCzy chleb można zrobić w maszynie do pieczenia?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie próbowałam. Daj znać czy wyszedł, jeśli postanowisz zrobić taki eksperyment.
UsuńDzień dobry, właśnie robię chlebek z przepisu ale u mnie ciasto nie było płynne, raczej takie lekko klejące się grudy, o przelewaniu nie było mowy. Nie odmierzałam mąki na wadze tylko kubkiem z miarką i wedle przeliczników kuchennych i nie wiem czy coś zrobiłam nie tak, że to ciasto miało inną konsystencję?
OdpowiedzUsuńW takiej sytuacji próbuj dodać nieco więcej wody lub mleka, ale stopniowo po łyżce, żeby ciasto nie stało się zbyt wodniste.
Usuń