wtorek, 12 lutego 2019

Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany to pieczywo o dość specyficznym smaku. Z pewnością zadowoli miłośników płatków kukurydzianych. Jest odpowiedni dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu. Ma piękny żółty kolor, choć niektórzy twierdzą, że wygląda jak gąbka :)


Składniki:
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mleka (lub wody)
  • jajko

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam. Sypkie składniki umieszczam w misce i dokładnie je ze sobą mieszam, a następnie dodaję do nich ciepłe mleko i jajo. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Ciast będzie stosunkowo rozwodnione i mało zwarte.

2. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wlewam do formy, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40-45 minut.

3. Chleb piekę w 200 st. C przez około 35 minut. Chlebek wyciągam z blaszki dopiero po ostygnięciu, gorący jest łamliwy. 





4 komentarze:

  1. Chlebek mi wyszedł, fajny ale od mąki kukurydzianej jest taki delikatnie goryczkowy posmak. Lekki chlebek na śniadanie. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy chleb można zrobić w maszynie do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że nie próbowałam. Daj znać czy wyszedł, jeśli postanowisz zrobić taki eksperyment.

      Usuń