Składniki:
- 300 g mąki kukurydzianej
- 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki mleka (lub wody)
- jajko
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam. Sypkie składniki umieszczam w misce i dokładnie je ze sobą mieszam, a następnie dodaję do nich ciepłe mleko i jajo. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Ciast będzie stosunkowo rozwodnione i mało zwarte.
2. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wlewam do formy, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40-45 minut.
3. Chleb piekę w 200 st. C przez około 35 minut. Chlebek wyciągam z blaszki dopiero po ostygnięciu, gorący jest łamliwy.
Chlebek mi wyszedł, fajny ale od mąki kukurydzianej jest taki delikatnie goryczkowy posmak. Lekki chlebek na śniadanie. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńCzy chleb można zrobić w maszynie do pieczenia?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie próbowałam. Daj znać czy wyszedł, jeśli postanowisz zrobić taki eksperyment.
Usuń