niedziela, 17 lutego 2019

Chleb pszenno - żytni z ziarnami na drożdżach w proszku

Tym razem upiekłam chleb pszenno - żytni z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego. Zamiast zakwasu użyłam drożdży w proszku.W efekcie powstał chlebek o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
Dodatkowo do wysmarowania blaszki:
  • masło
  • bułka tarta

Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w misce i mieszam je ze sobą. Następnie wlewam olej oraz wodę i wyrabiam ciasto (będzie trochę lepkie), które pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-45 minut.

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i wkładam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

3. Piekę 35 minut w 200 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz