Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka drożdży w proszku
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki nasion słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- masło
- bułka tarta
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w misce i mieszam je ze sobą. Następnie wlewam olej oraz wodę i wyrabiam ciasto (będzie trochę lepkie), które pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-45 minut.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i wkładam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Piekę 35 minut w 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz