Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
Kruszonka:
- szklanka mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- prażone jabłka z cynamonem
Wykonanie:
1. Mąkę, budyń (proszek), cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypuję do miski i dokładnie ze sobą mieszam. Następnie wlewam mleko i wbijam jaką. Ciasto miksuję, a następnie nadal miksując wlewam olej (cienką strużką).
2. Kruszonka. Zimne masło tnę w paski i wrzucam do miski. Dodaję mąkę i cukier. Szybko zagniatam.
3. Na spód każdej foremki wykładam ciasto, następnie nakładam gotowy mus jabłkowy i przykrywam kolejną warstwą ciasta, niemalże po brzegi. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach C przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz