piątek, 22 lutego 2019

Muffiny z prażonymi jabłkami z cynmonem i kruszonką

Klasyczne muffiny ze sporą ilością prażonych jabłek z cynamonem zwieńczone porządną dawką chrupiącej kruszonki to moja dzisiejsza propozycja do popołudniowej kawki. Z podanego przepisu przygotujesz około 12 babeczek.





Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Kruszonka:
  •  szklanka mąki pszennej  
  • 100 g zimnego masła 
  • 3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
  • prażone jabłka z cynamonem

Wykonanie:
1. Mąkę, budyń (proszek), cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypuję do miski i dokładnie ze sobą mieszam. Następnie wlewam mleko i wbijam jaką. Ciasto miksuję, a następnie nadal miksując wlewam olej (cienką strużką). 

2. Kruszonka. Zimne masło tnę w paski i wrzucam do miski. Dodaję mąkę i cukier. Szybko zagniatam.

3. Na spód każdej foremki wykładam ciasto, następnie nakładam gotowy mus jabłkowy i przykrywam kolejną warstwą ciasta, niemalże po brzegi. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach C przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz