Składniki:
- piersi lub udka z kurczaka
- olej np. rzepakowy
- mielona kurkuma
- mielona czerwona papryka słodka
- sól
- pieprz
- kilka małych ziemniaków
- kilka marchewek
- korzeń pietruszki
- cebula
- zioła prowansalskie
- świeży rozmaryn
Wykonanie:
1.Do miski wlewam olej, a następnie dodaję łyżkę mielonej czerwonej słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy i odrobinę pieprzu. W kurczaka wcieram sól, a następnie umieszczam go w misce z olejem i przyprawami. Olej z przyprawami również wcieram w kurczaka. Miseczkę przykrywam talerzykiem i wkładam do lodówki na minimum godzinę.
2. Warzywa myję i obieram. Ziemniaki tnę na pół, a jeśli są większe to na cztery części. Marchewki i pietruszkę przecinam wzdłuż. Cebulę tnę w ćwiartki.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam olej, tak żeby pokrył całe dno. Następnie układam warstwę ziemniaków i posypuję je ziołami prowansalskimi. Na ziemniakach układam kurczaka i obsypuję go pozostałymi warzywami. Polewam wszystko olejem, solę i wkładam kilka gałązek świeżego rozmarynu. Naczynie zamykam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Piekę około 90 minut. 15 minut przed wyjęciem kurczaka z piekarnika, ściągam pokrywkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz