sobota, 16 lutego 2019

Kurczak w ziołach z warzywami

Jeśli masz ochotę na soczystego kurczaka, to musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Jest to typowe danie jednogarnkowe, choć w tym przypadku zamiast garnka posłużysz się naczyniem żaroodpornym. Główną zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowując to danie nie musisz stać nad garami. Wszystko pakujesz do naczynia, a następnie do piekarnika i piecze się już samo.
 

Składniki:
  • piersi lub udka z kurczaka
  • olej np. rzepakowy
  • mielona kurkuma
  • mielona czerwona papryka słodka
  • sól 
  • pieprz
  • kilka małych ziemniaków
  • kilka marchewek
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • świeży rozmaryn

Wykonanie:
1.Do miski wlewam olej, a następnie dodaję łyżkę mielonej czerwonej słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy i odrobinę pieprzu. W kurczaka wcieram sól, a następnie umieszczam go w misce z olejem i przyprawami. Olej z przyprawami również wcieram w kurczaka. Miseczkę przykrywam talerzykiem i wkładam do lodówki na minimum godzinę.

2. Warzywa myję i obieram. Ziemniaki tnę na pół, a jeśli są większe to na cztery części. Marchewki i pietruszkę przecinam wzdłuż. Cebulę tnę w ćwiartki. 

3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam olej, tak żeby pokrył całe dno. Następnie układam warstwę ziemniaków i posypuję je ziołami prowansalskimi. Na ziemniakach układam kurczaka i obsypuję go pozostałymi warzywami.  Polewam wszystko olejem, solę i wkładam kilka gałązek świeżego rozmarynu. Naczynie zamykam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Piekę około 90 minut. 15 minut przed wyjęciem kurczaka z piekarnika, ściągam pokrywkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz