piątek, 15 lutego 2019

Zapiekanki na bułce z serem, szynką i pieczarkami

Każdy z Was ma czasem ochotę na "fastfooda", czyż nie? Jednak najlepsze są te, które samodzielnie przygotujemy w domu. Jak sama nazwa wskazuje są szybkie w wykonaniu.

Ponieważ na dziś robimy sobie wieczór filmowy, nie mogło zabraknąć smacznej przekąski. Zdecydowałam się na zapiekanki z ulubionymi składnikami. Zniknęły z talerza w trybie ekspresowym.




Składniki:
  • bułki
  • keczup
  • pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mała cebula
  • ser
  • szynka

Wykonanie:
1. Ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Szynkę tnę w paski.

2. Pieczarki myję, obieram i szatkuję. Do rondla wlewam trochę oleju. Na rozgrzanym oleju podsmażam pieczarki, aż wyparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodaję odrobinę soli i pieprzu.

3. Cebulę obieram i szatkuję, a następnie lekko podsmażam na patelni z odrobiną oleju. Zeszkloną cebulę dodaję do pieczarek i dokładnie wszystko ze sobą łączę.

4. Bułki przecinam na pół, smaruję keczupem, a następnie nakładam pieczarki, starty ser i szynkę.

5. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę około 5 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz