czwartek, 28 lutego 2019

Placki ziemniaczane z cebulką

Placki ziemniaczane to mój sposób na szybki obiad. Najwięcej czasu zajmuje mi tarcie ziemniaków, a reszta to już czysta formalność. Efekt jest zawsze znakomity. Najbardziej smakują mi z gęstym jogurtem. Inni wolą posypać je odrobiną soli. Każdy je jak lubi.



Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
1. Ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach, a następnie dokładnie je odsączam.

2. Cebulę tnę na drobną kostkę (robię to w blenderze) i dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą, solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszam.

3. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


 

2 komentarze: