Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka drożdży w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
1. Sypkie składniki wrzucam do miski. Zalewam wodą, dodaję olej. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam na około godzinę w ciepłym miejscu.
2. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatam i formuje bochenek chleba. Jeśli chcesz możesz po prostu wsadzić je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta keksówki. Tak przygotowane ciasto pozostawiam na kolejne 30 minut. W tym czasie włączam piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 200 st. C. Chleb piekę około 30 - 35 minut.
Jeśli masz ochotę na chleb z makiem, posmaruj wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem, a następnie oprósz makiem. Nie dość, że ziarna będą się dobrze trzymały skórki, to dodatkowo chleb zyska piękny złocisty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz