poniedziałek, 11 lutego 2019

Chleb pszenny najłatwiejszy

Najszybszy, najłatwiejszy chleb z kilku składników. Zagnieciesz go w 10 minut, reszta to czas wyrastania ciasta, ale to już żadna robota. Jest to mój ulubiony przepis. Piekę go niemalże codziennie. Przepis znalazłam na blogu aniagotuje.pl

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłej wody

Wykonanie:
1. Sypkie składniki wrzucam do miski. Zalewam wodą, dodaję olej. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam na około godzinę w ciepłym miejscu.

2. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatam i formuje bochenek chleba. Jeśli chcesz możesz po prostu wsadzić je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta keksówki. Tak przygotowane ciasto pozostawiam na kolejne 30 minut. W tym czasie włączam piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 200 st. C. Chleb piekę około 30 - 35 minut. 

Jeśli masz ochotę na chleb z makiem, posmaruj wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem, a następnie oprósz makiem. Nie dość, że ziarna będą się dobrze trzymały skórki, to dodatkowo chleb zyska piękny złocisty kolor. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz