Składniki:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków (typ BC, C)
- litr rafinowanego oleju rzepakowego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram myję i wkładam do garna z zimną wodą. Dzięki takiemu zabiegowi nie zsinieją.
2. Obrane ziemniaki tnę w podłużne paski o szerokości około 1 cm.
3. W garnku rozgrzewam olej. Następnie partiami wkładam pocięte ziemniaki. Frytki smażę około 8 minut i wyciągam je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Tak smażę kolejne partie ziemniaków. Gdy z frytek odsączy się nadmiar oleju, wyciągam papierowy ręcznik i pozostawiam je na talerzu na około 30 minut. Pamiętaj, żeby na ten czas zdjąć garnek z olejem z palnika.
4. Gdy frytki ostygną, ponownie rozgrzewam olej. Każdą partię frytek smażę około 2 minut. Odsączam z nadmiaru oleju i solę. Ilość soli zależy od Waszych upodobań.
Przepis znalazłam na https://roadtripbus.pl/frytki-belgijskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz