Składniki:
- 25 g drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szklanka wrzącej wody
- szklanka mleka
- 50 g masła
- 6 szklanek mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki soli
- olej
- mak lub słonecznik do posypania chleba
Wykonanie:
1. Drożdże kruszę i zasypuję cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać dodaję do nich 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki ciepłej wody. Całość mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Sól i masło rozpuszczam we wrzącej wodzie i łączę z zimnym mlekiem.
2. Do zaczynu dodaję naprzemiennie pozostałą mąkę i płynne składniki, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu (ja zazwyczaj wkładam miskę do lekko nagrzanego piekarnika).
3. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą część smaruję olejem i umieszczam w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówce. Wierzch każdego chlebka obsypuję wybranymi nasionami i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
4. Keksówki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tej temperaturze piekę chleby przez 15 minut, następnie powierzchnię każdego z nich lekko zwilżam wodą, a temperaturę zmniejszam do 180 stopni Celsjusza i piekę jeszcze około 30 minut. Chleb wyciągam z blaszek i przykrywam bawełnianym ręcznikiem. Po wystudzeniu jest gotowy do jedzenia.
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek.
OdpowiedzUsuńChlebek jest pyszny!!!
OdpowiedzUsuń