Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka amoniaku
- opakowanie cukru wanilinowego
- cukier do posypania ciastek
Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaję sól, jaja, cukier wanilinowy i dalej miksuję.
2. Mleko podgrzewam i dodaję amoniak, gdy się spieni dolewam do ciasta i miksuję. Następnie, wciąż ubijając, dodaję stopniowo mąkę. Gotowe ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na około godzinę. Ciasto będzie lepkie, ale w lodówce przyjmie odpowiednią konsystencję.
3. Gotowe ciasto wyciągam z miski i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą wykrawaczy wycinam ciastka, które obsypuję cukrem i piekę na jasnozłoty kolor (ok. 15 minut) w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz