wtorek, 22 stycznia 2019

Amoniaczki

Amoniaczki to pyszne kruche ciasteczka, które można dość długo przechowywać w pojemniku. Piekę je zawsze z kilku porcji niżej podanych składników, a później tylko wyciągam z puszki, gdy mam ochotę na "coś słodkiego" lub wpadną do mnie niespodziewani goście.U mnie amoniaczki obowiązkowo posypuję cukrem. Świetnie smakują, maczane w gorącej herbacie. Wiem, że nie każdy przepada za zapachem amoniaku, ale poczujesz go tylko w trakcie pieczenia, a w ciastkach będzie całkowicie niewyczuwalny.  




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka amoniaku
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier do posypania ciastek

Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaję sól, jaja, cukier wanilinowy i dalej miksuję.

2. Mleko podgrzewam i dodaję amoniak, gdy się spieni dolewam do ciasta i miksuję. Następnie, wciąż ubijając, dodaję stopniowo mąkę. Gotowe ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na około godzinę. Ciasto będzie lepkie, ale w lodówce przyjmie odpowiednią konsystencję.

3. Gotowe ciasto wyciągam z miski i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą wykrawaczy wycinam ciastka, które obsypuję cukrem i piekę na jasnozłoty kolor (ok. 15 minut) w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz