Składniki
Ciasto:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka octu
- 3 duże kubki (300-400 gramowe) słodkiej śmietany 30%
- szklanka cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- kubek mocnej herbaty (schłodzonej)
- 6 kostek gorzkiej czekolady (startej)
Wykonanie:
1. Słodką śmietanę wlewam do rondla. Odlewam pół szklanki i pozostawiam w temperaturze pokojowej. Do większej porcji kremówki dodaję kakao i cukier. Całość zagotowuję, a następnie studzę.
2. Gdy śmietana się studzi, zabieram się za ciasto. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej, wciąż miksując, dodaję cukier i żółtka. Proszek do pieczenia łączę z octem w małym kieliszku i dodaję do masy. Następnie dodaję porcjami przesianą mąkę. Robię to za pomocą łyżki. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem blachę i piekę około 20 minut w 170 st. C.
3. Pół szklanki śmietany, którą wcześniej odlałam, wlewam do garnuszka i podgrzewam. Gdy będzie gorąca, rozpuszczam w niej żelatynę i studzę.
4. Masę kakaową miksuję, aż zgęstnieje, a następnie wlewam śmietanę z żelatyną (wciąż miksując).
5. Biszkopt przecinam wzdłuż na dwa blaty. Jeden układam na blaszce i nasączam herbatą. Następnie smaruję 3/4 całej masy i przykrywam kolejnym blatem, który również polewam herbatą. Górny blat smaruję pozostałą masą i posypuję startą czekoladą. Wkładam do lodówki.
Przepis znalazłam na https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/brzdac-poznanski-6
Świetny blog i ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńIle octu nalezy dodac ? Brak ilosci w opisie skadnikow.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi :) Błąd poprawiam. Dodać trzeba jedną łyżeczkę- tak, żeby proszek się spienił.
Usuń