Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jaja
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- kilogram jabłek
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewam. Dodaję 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto szybko zagniatam i dzielę na dwie części (3/4 i 1/4). Obie części zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na czas przygotowywania kolejnych warstw ciasta.
2. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienna, a następnie tnę w plastry.
3. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Następnie dodaję resztę cukru i budyniowy proszek. Całość dokładnie miksuję.
4. Blachę wykładam papierem, a następnie wylepiam większą częścią ciasta. Na cieście układam jabłka, następnie budyniową pianę, a na samym końcu mniejszą część ciasta, jako kruszonkę. Piekę 40 minut w 180 st. C.
Źródło: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/131/szarlotka-cioci-zosi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz