środa, 23 stycznia 2019

Chleb pszenny na tradycyjnych drożdżach

Najbardziej na świecie lubię domowe pieczywo. Domowy chleb mogłabym jeść w hurtowych ilościach. Jeśli nie masz w domu zakwasu, nie musisz się martwić, możesz samodzielnie przygotować chrupiące bochenki z najzwyklejszych drożdży. Z poniższego przepisu upieczesz dwa chleby.





Składniki:
  • 25 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szklanka wrzącej wody
  • szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • olej  
  • mak lub słonecznik do posypania chleba

Wykonanie:
1. Drożdże kruszę i zasypuję cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać dodaję do nich 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki ciepłej wody. Całość mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Sól i masło rozpuszczam we wrzącej wodzie i łączę z zimnym mlekiem. 

2. Do zaczynu dodaję naprzemiennie pozostałą mąkę i płynne składniki, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu (ja zazwyczaj wkładam miskę do lekko nagrzanego piekarnika).

3. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą część smaruję olejem i umieszczam w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówce. Wierzch każdego chlebka obsypuję wybranymi nasionami i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.

4. Keksówki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tej temperaturze piekę chleby przez 15 minut, następnie powierzchnię każdego z nich lekko zwilżam wodą, a temperaturę zmniejszam do 180 stopni Celsjusza i piekę jeszcze około 30 minut. Chleb wyciągam z blaszek i przykrywam bawełnianym ręcznikiem. Po wystudzeniu jest gotowy do jedzenia.



3 komentarze: