czwartek, 7 stycznia 2021

Kostka piernikowa z powidłami wpolewie czekoladowej

 Pierniki piekę nie tylko z okazji Bożego Narodzenia. pojawiają się u mnie również w Święto Trzech Króli. Dziś pyszny, miękki piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany pyszną polewą czekoladową. Przygotowałam go w formie niewielkich kostek. Sprawia to, że ciasto dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko, bo każdy kawałeczek jest zamknięty w czekoladowej łupince.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 jaja (oddzielam żółtka od białek)
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • łyka przyprawy do piernika
  • kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

 

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa (3 opakowania)

Wykonanie:

1. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszam.

2. W osobnej misce ucieram masło z cukrem na puszysta masę. Wciąż ucierając, dodaję żółtka, (stopniowo, jedno po drugim). Następnie dodaję płynny miód oraz śmietanę i dalej miksuję, dosypując łyżka po łyżce sypkie składniki. 

3. W innym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białkową pianę dodaję do reszty składników i miksuję ciasto do uzyskania jednolitej masy.

4. Ciasto przelewam do wysmarowanej blachy - keksówki. Piekę około 60 minut w 180 stopniach C.

5. Wystudzony piernik przecinam wzdłuż. Jedną z części smaruję grubą warstwą powideł i przykrywam drugą częścią piernika. Ciasto następnie tnę w kostki, a każdą z nich oblewam polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie, piernik będzie gotowy do jedzenia.




2 komentarze:

  1. Super czekoladowo-piernikowe kostki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam piernik do kawy i regularnie go piekę. Trafiłam ostatnio na Twoje kostki i powiem Ci szczerze, że dla mnie są po prostu idealne:) Doskonały przepis!

    OdpowiedzUsuń