Pierniki piekę nie tylko z okazji Bożego Narodzenia. pojawiają się u mnie również w Święto Trzech Króli. Dziś pyszny, miękki piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany pyszną polewą czekoladową. Przygotowałam go w formie niewielkich kostek. Sprawia to, że ciasto dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko, bo każdy kawałeczek jest zamknięty w czekoladowej łupince.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 150 g miękkiego masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 jaja (oddzielam żółtka od białek)
- szczypta soli
- łyżka kakao
- łyka przyprawy do piernika
- kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- polewa czekoladowa (3 opakowania)
Wykonanie:
1. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszam.
2. W osobnej misce ucieram masło z cukrem na puszysta masę. Wciąż ucierając, dodaję żółtka, (stopniowo, jedno po drugim). Następnie dodaję płynny miód oraz śmietanę i dalej miksuję, dosypując łyżka po łyżce sypkie składniki.
3. W innym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białkową pianę dodaję do reszty składników i miksuję ciasto do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto przelewam do wysmarowanej blachy - keksówki. Piekę około 60 minut w 180 stopniach C.
5. Wystudzony piernik przecinam wzdłuż. Jedną z części smaruję grubą warstwą powideł i przykrywam drugą częścią piernika. Ciasto następnie tnę w kostki, a każdą z nich oblewam polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie, piernik będzie gotowy do jedzenia.
Super czekoladowo-piernikowe kostki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik do kawy i regularnie go piekę. Trafiłam ostatnio na Twoje kostki i powiem Ci szczerze, że dla mnie są po prostu idealne:) Doskonały przepis!
OdpowiedzUsuń