wtorek, 12 stycznia 2021

Amoniaczki z anyżem

 Uwielbiam amoniaczki, ponieważ jestem też miłośniczką anyżu, postanowiłam połączyć ze sobą te dwie rzeczy. Efekt przerósł moja najśmielsze oczekiwania i tak powstały jedne z najpyszniejszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam.

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 2-3 zmielone gwiazdki anyżu
  • cukier kryształ do posypania ciastek 

Wykonanie: 

1.  Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaję sól, jaja, zmielony anyż oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksuję.

2. Mleko podgrzewam i łączę z amoniakiem. Po dodaniu amoniaku mleko spieni się. W takiej postaci wlewam je do ciasta i dokładnie łączę wszystkie składniki.

3. Wciąż miksując ciasto, dodaję mąkę, łyżka po łyżce. Gotowe ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.

4. Ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy. Wycinam dowolne kształty. Na talerz wsypuję cukier i przyciskam jedną stronę ciastek. Ciastka układam na wyłożonej papierem blaszce (cukrem do góry:D). Piekę 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 




 

1 komentarz: