poniedziałek, 26 lipca 2021

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki są smaczne, sycące i łatwe w wykonaniu. W moim otoczeniu nie ma nikogo, kto nie lubiłby gołąbków. Moje ulubione to gołąbki zawijane w młodą kapustę, której akurat teraz mamy pod dostatkiem. Wkładam zawsze do garnka więcej liści tego pysznego warzywa, bo uwielbiam gotowaną kapustę przesiąkniętą aromatem gołąbków.

 

Składniki:

  • główka młodej kapusty (białej)
  • 500 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 100 g ryżu
  • duża cebula dymka 
  • majeranek
  • pieprz
  • sól 
  • olej rzepakowy
  • przecier pomidowrowy
  • bulion np. warzywny

Wykonanie:

1. Ryż gotuję około 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.

2. W misce umieszczam ryż, mięso mielone, podsmażoną cebulkę i przyprawiam według uznania: majerankiem, solą i pieprzem. Całość dobrze zagniatam i pozostawiam w chłodnym miejscu.

3. Do garnka (takiego, który zmieści główkę kapusty) wlewam wodę i dodaję płaską łyżeczkę soli. Z kapusty obrywam zewnętrzne liście (będą potrzebne)Główkę kapusty wkładam do gotującej wody, górą do dna:) Gotuję około 10 minut. Obgotowaną kapustę wyciągam z wody i pozostawiam na talerzu.

4. Z kapusty delikatnie ściągam liście i zawijam w nie mięso mielone z ryżem, czyli farsz. 

5 Na dnie dużego garnka układam liście, które wcześniej obrałam z kapusty. Na nich układam gołąbki. Każdą warstwę gołąbków polewam przecierem pomidorowym. Całość zalewam bulionem. Gotuję minimum 40 minut.

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz