Gołąbki są smaczne, sycące i łatwe w wykonaniu. W moim otoczeniu nie ma nikogo, kto nie lubiłby gołąbków. Moje ulubione to gołąbki zawijane w młodą kapustę, której akurat teraz mamy pod dostatkiem. Wkładam zawsze do garnka więcej liści tego pysznego warzywa, bo uwielbiam gotowaną kapustę przesiąkniętą aromatem gołąbków.
Składniki:
- główka młodej kapusty (białej)
- 500 g mielonej karkówki wieprzowej
- 100 g ryżu
- duża cebula dymka
- majeranek
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- przecier pomidowrowy
- bulion np. warzywny
Wykonanie:
1. Ryż gotuję około 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
2. W misce umieszczam ryż, mięso mielone, podsmażoną cebulkę i przyprawiam według uznania: majerankiem, solą i pieprzem. Całość dobrze zagniatam i pozostawiam w chłodnym miejscu.
3. Do garnka (takiego, który zmieści główkę kapusty) wlewam wodę i dodaję płaską łyżeczkę soli. Z kapusty obrywam zewnętrzne liście (będą potrzebne)Główkę kapusty wkładam do gotującej wody, górą do dna:) Gotuję około 10 minut. Obgotowaną kapustę wyciągam z wody i pozostawiam na talerzu.
4. Z kapusty delikatnie ściągam liście i zawijam w nie mięso mielone z ryżem, czyli farsz.
5 Na dnie dużego garnka układam liście, które wcześniej obrałam z kapusty. Na nich układam gołąbki. Każdą warstwę gołąbków polewam przecierem pomidorowym. Całość zalewam bulionem. Gotuję minimum 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz